Activiteiten

Zonta komt op voor gelijke rechten van vrouwen, biedt aan kansarme vrouwen en stimuleert actieve deelname van vrouwen aan het maatschappelijke- en beroepsleven. Om die doelen te realiseren houdt Zonta Club Zwolle zich bezig met:
Advocacy, scholarschip en fundraising. Hieronder lees je wat we op deze gebieden doen.

Advocacy

Is het pleiten voor gelijke kansen en rechten. Wij zetten ons daarom actief in voor de VN campagne Orange the World.
Vanaf 25 November zijn er 16 dagen lang over de wereld acties om aandacht de vragen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Afgelopen jaren hebben wij contact gezocht met de gemeente Zwolle, Elburg en Kampen en ervoor gezorgd dat prominente gebouwen tijdens deze 16 dagen worden uitgelicht. Daarnaast hadden we een interview met de wethouder voor de radio om zo ook extra aandacht te vragen. Verder hebben we samen met de Soroptimisten een rondwandeling door Zwolle gemaakt om mooie bronzen beelden te behangen met een oranje sjaal met tekst en om in gesprek te gaan met voorbijgangers.
Word ook #Medestander en teken mee: https://www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/

Verpleegkundige opleiding in Tanzania

Al vele jaren gaat een deel van onze fundraising naar de verpleegkundige opleiding van het Rubya Hospital, school of Nursing in Tanzania. Aan dit ziekenhuis is een opleiding voor verpleegkundigen verbonden.
In 4 jaar kunnen meisjes en ook jongens met een geschikte vooropleiding nurse/midwife worden. Zonta Zwolle ondersteunt alleen meisjes om de positie van vrouwen in Tanzania te verbeteren. Inmiddels zijn er zeker 20 meisjes afgestudeerd met hulp van Zonta Zwolle.
Een van onze leden heeft daar 6 jaar samen met haar man gewerkt als tropenarts. In 2007 en 2014 heeft een groep Zontians het ziekenhuis en de school bezocht.

Scholarship

Opening aanvraag verwacht/ New request … mei 2025

Fundraising

Jaarlijks organiseren wij activiteiten om geld in te zamelen voor projecten die de maatschappelijke positie dan wel het welzijn van vrouwen bevorderen.
Dit jaar hebben we de documentaire Ve(e)rkracht van Deborah Fidder gesponsord en gaan we een fundraisingsproject opstarten voor Voices for Women.

Een ander fundraisingsproject dat continu doorloopt is het ‘Zonta says No’ armbandje.Ter ondersteuning van de wereldwijde campagne “Zonta says No to violence against women” (and girls) heeft edelsmid-designer Hetty van de Fliert een armbandje ontworpen. Hetty maakt deel uit van Zonta Club Zwolle.
Onder haar supervisie worden de armbandjes stuk voor stuk handgemaakt door leden. Door het dragen ervan steun je niet alleen de wereldwijde campagne, maar ook organisaties die zich bezig houden met het welzijn van vrouwen.

Het armbandje kan als aanleiding gebruikt worden om met anderen te spreken over de noodzaak van campagnes als “Zonta says NO to violence against women”. Zo draag je het gedachtengoed op een zachte manier uit.

De symboliek: Dit armbandje is gemaakt van oranje natuurzijde en voorzien van een zoetwaterparel-bedel. Het geheel staat symbool voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen door het gebruik van zachte materialen. Vooral de parel heeft een mooie symboliek: een parel ontstaat namelijk door ‘inkapseling’ van ‘ongerechtigheden’ die in de oester terechtkomen en er niet thuis horen.

Het armbandje is nu in 5 kleuren (oranje, zwart, licht blauw rood en groen) te bestellen voor €25,00- per stuk, exclusief verzendkosten. Levertijd gemiddeld 14 dagen. Mail naar secretariszontazwolle@outlook.com of hettyvdfliert@gmail.

Build a better world for women and girls